
|
Cel szkolenia
|
- Przygotowanie słuchaczy do pełnienia roli auditorów wewnętrznych FSSC 22000:2017 wersja 4.1
- Ugruntowanie wiedzy i umiejętności w zakresie planowania, przygotowywania oraz przeprowadzania auditów wewnętrznych FSSC 22000:2017 wersja 4.1
- Nabycie umiejętności prowadzenia auditu wewnętrznego tak, aby przynosił organizacji wartość dodaną
|
|
Program szkolenia
|
Wprowadzenie:
- Rozpoczęcie szkolenia: przedstawienie prowadzącego i uczestników, zebranie oczekiwań uczestników, prezentacja celów i programu
- Omówienie zadań auditora wewnętrznego
- Regulacje prawne w zakresie bezpieczeństwa żywności
- Najważniejsze definicje związane z systemem zarządzania bezpieczeństwem żywności
- Kluczowe wymagania systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności w oparciu o normy
- FSSC 22000:2017 wersja 4.1.
- ISO/TS 22002-1:2009
- ISO 22000:2005
z punktu widzenia auditora wewnętrznego
Audit systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności:
- Definicja auditu
- Cele przeprowadzania auditów wewnętrznych
- Cykl auditu wewnętrznego
- Harmonogram auditów
- Wyznaczenie auditorów
- Opracowanie planu auditu
- Wymagania dla auditora
Przygotowanie auditu wewnętrznego:
- Planowanie auditu
- Listy sprawdzające
Przeprowadzenie auditu wewnętrznego:
- Spotkanie otwierające
- Techniki auditowania
- Definicja i stwierdzanie niezgodności
- Dokumentowanie niezgodności/spostrzeżeń
- Ćwiczenie: studium przypadku
- Raportowanie wyników auditu, opracowanie raportu, prezentacja dla kierownictwa
- Działania wynikające z raportu
Praktyczne aspekty przeprowadzania auditów wewnętrznych:
- Warsztaty - studium przypadku – praca w grupach polegająca na analizie różnych przypadków celem stwierdzania niezgodności lub jej braku oraz doskonaleniu umiejętności wyciągania wniosków z auditu i pisania raportu. Podczas ćwiczenia będę zastosowane scenki auditowe, w których uczestnicy będę prowadzić konwersację jako auditorzy z wykładowcą jako auditowanym.Dodatkowo, uczestnicy będą ćwiczyli wyciąganie wniosków na podstawie zdjęć. Ćwiczenie to pozwoli doskonalić umiejętności spostrzegawczości auditora.
Warsztaty, indywidualne ćwiczenia orazporady trenera dostosowane do indywidualnych potrzeb uczestników
Egzamin końcowy |
|
|
|
Szkolenie może być dofinansowane przez BUR w wysokości minimum 50%>>
|
|
|
|
Metodyka szkolenia
|
|
Szkolenie ma charakter teoretyczno -warsztatowy. Wykłady teoretyczne poświęcone są przekazaniu najistotniejszych wiadomości z zakresu omawianej tematyki.
|
|
|
|
Adresaci szkolenia
|
|
Kandydaci na auditorów wewnętrznych standardu FSSC 22000:2017 wersja 4.1 zgodnie z wymaganiami standardu FSSC 22000:2017 wersja 4.1 |
|
|
|
Korzyści ze szkolenia
|
|
Po szkoleniu uczestnicy będą posiadali umiejętności dotyczące:
- Planowania i przeprowadzania auditu wewnętrznego FSSC 22000:2017 wersja 4.1.
- Stworzenia planu auditu
- Stworzenia listy pytań kontrolnych
- Opracowania raportu z auditu
- Interpretacji wymagań standardu FSSC 22000:2017 wersja 4.1. pod kątem auditu wewnętrznego
- Prowadzenia auditu w tym rozmów, wywiadów podczas auditu
- Prawidłowego zachowania się podczas przeprowadzania auditu
- Formułowania niezgodności i spostrzeżeń z auditu
|
|
|
|
Dokument wystawiany po szkoleniu
|
|
Certyfikat wystawiony przez Spółkę DEKRA Polska „Auditor Wewnętrzny Food Safety System Certification 22000:2017 wersja 4.1” |
|
|
|
Podobne szkolenia
|
|
Wymagania standardu FSSC 22000
Auditor Wewnętrzny Zintegrowanych Systemów Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności (ISO 22000, HACCP, IFS, BRC)
10 największych niezgodności w systemie IFS
Food Defense - system obrony żywności przed celowymi skażeniami
Więcej szkoleń, które mogą Cię zainteresować znajdziesz w Katalogu szkoleń...
|
|
|
|
|
|
|
|
|