Jesteś tutaj: DEKRA » Harmonogram szkoleń » Pełnomocnik Zintegrowanych Systemów Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności ISO 22000, HACCP, IFS, BRC

Pełnomocnik Zintegrowanych Systemów Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności ISO 22000, HACCP, IFS, BRC

ZAREJESTRUJ SIĘ

 (według wymagań ISO 22000, HACCP, IFS v6, BRC v7)

DEKRA – Szkolenia eksperckie - Bezpieczeństwo żywności

Cel szkolenia

 

Celem szkolenia jest:
  • Nauczenie opracowywania dokumentacji oraz sprawowania nadzoru nad funkcjonowaniem Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności [SZBŻ].
  • Nauczenie koordynowania prac związanych z przeprowadzaniem auditów wewnętrznych oraz działań korekcyjnych/ korygujących/ zapobiegawczych.
  • Przekazanie wiedzy nt. uwarunkowań związanych z funkcjonowaniem SZBŻ.
 

Adresaci szkolenia

Szkolenie przeznaczone jest dla kadry kierowniczej oraz kandydatów na Pełnomocników ds.Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności (SZBŻ).
 

Program szkolenia

 

 

Godziny

Temat

Metoda szkolenia

Dzień 1 

9:00-12.30

Rozpoczęcie szkolenia: przedstawienie prowadzącego i uczestników, zebranie oczekiwań uczestników, prezentacja celów i programu 

Dyskusja moderowana

Rola Kierownictwa i Pełnomocnika ds. Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności

Korzyści i trudności we wdrożeniu SZBŻ 

  • Cechy i zadania Pełnomocnika ds. SZBŻ

Wykład z przykładami

Regulacje prawne w zakresie bezpieczeństwa żywności

Najważniejsze definicje związane z systemem zarządzania bezpieczeństwem żywności

Wykład z przykładami

Podstawowe wymagania systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności w oparciu o normę ISO 22000, standardy BRC v7, IFS v6 oraz Kodeks Żywnościowy z punktu widzenia Pełnomocnika ds. SZBŻ 

  • Standardy zewnętrzne, 
  • Infrastruktura, 
  • Media, 
  • Urządzenia 
  • Pomieszczenia socjalne, 
  • Kontrola zanieczyszczeń fizycznych i chemicznych, 
  • Urządzenia do wykrywania ciał obcych, 
  • Utrzymanie zakładu w czystości,
  • Odpady

Wykład z przykładami

12:30-13.15

Przerwa obiadowa

 

13:15-16:00

Przypomnienie wymagań systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności w oparciu o normę ISO 22000, standardy BRC v7, IFS v6 oraz Kodeks Żywnościowy z punktu widzenia Pełnomocnika ds. SZBŻ

  • Kontrola szkodników
  • Magazynowanie
  • Transport

Wykład z przykładami

Podsumowanie dnia pierwszego 

 

Dzień 2 

9:00-12:30

Prezentacja celów i oczekiwań uczestników związanych z programem drugiego dnia szkolenia

Dyskusja 

Przypomnienie wymagań systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności w oparciu o normę ISO 22000, standardy BRC v7, IFS v6 oraz Kodeks Żywnościowy z punktu widzenia Pełnomocnika ds. SZBŻ

  • Alergeny 
  • Opakowania
  • Kontrola procesu
  • Etykietowanie i kontrola opakowań
  • Kalibracja urządzeń pomiarowych

Wykład z przykładami

  • Szkolenie
  • Higiena osobista
  • Odzież robocza
  • Etapy i Zasady systemu HACCP

Wykład/ćwiczenie 

12:30-13:15

Przerwa obiadowa

 

14:00-16:00

Przypomnienie wymagań systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności w oparciu o normę ISO 22000, standardy BRC v7, IFS v6 oraz Kodeks Żywnościowy z punktu widzenia Pełnomocnika ds. SZBŻ

  • Polityka, cele dotyczące jakości
  • Zatwierdzanie i monitorowanie dostawcy
  • Kontrola dostaw
  • Wyrób niezgodny
  • Incydenty
  • Identyfikowalność
  • Wycofanie produktu z rynku
  • Reklamacje

Wykład/ćwiczenie

Podsumowanie drugiego dnia szkolenia 

Dyskusja

Dzień 3

8:00-12:30

Prezentacja celów i oczekiwań uczestników związanych z programem trzeciego dnia szkolenia

Dyskusja 

Dokumentacja i zapisy SZBŻ

Warsztaty: opracowanie zasad nadzoru nad dokumentacją i zapisami

Wykład/ćwiczenie

Audit Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności

  • definicja auditu
  • cele i rodzaje auditów
  • cykl auditu wewnętrznego
  • harmonogram auditów
  • wyznaczenie auditorów
  • wymagania dla auditora
  • procedura auditu  
  • klasyfikacja niezgodności
  • kryteria oceny auditorów

Warsztaty: opracowanie procedury auditów wewnętrznych

Działania korygujące i zapobiegawcze

Warsztaty: określenie działań korygujących/zapobiegających wynikających z przedstawionych sytuacji

Wykład/ćwiczenie

Przegląd zarządzania

Certyfikacja 

Wykład

12:30-13:15

Przerwa obiadowa

 

13:15-15:00

Test sprawdzający wiedzę

 

Zakończenie szkolenia: podsumowanie celów i oczekiwań uczestników, wypełnienie ankiet ewaluacyjnych oraz omówienie wyników egzaminu

Dyskusja moderowana



Przerwy kawowe będą ustalane wspólnie pomiędzy prowadzącym a uczestnikami.

 
 

 

Korzyści ze szkolenia

 

 

Po szkoleniu uczestnicy będą posiadali umiejętność:

  • rozumienia wymagań Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności [SZBŻ],
  • opracowania zasad SZBŻ,
  • opracowania i aktualizacji dokumentacji SZBŻ,
  • zaplanowania auditów wewnętrznych i prowadzenia nadzoru nad auditami oraz auditorami,
  • przeprowadzania działań korygujących i zapobiegawczych,
  • przygotowania i prowadzenia przeglądów zarządzania oraz działań z nich wynikających,
  • przeprowadzania szkoleń pracownikom oraz sprawdzania skuteczności podjętych działań.
 
 

 

Podobne szkolenia

 

 

DEKRAAuditor Wewnętrzny Zintegrowanych Systemów Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności (ISO 22000, HACCP, IFS, BRC)

DEKRA10 największych niezgodności w systemie IFS

DEKRAIFS Global Markets Food

DEKRAGMP+ w transporcie zbóż i pasz - wymagania systemu bezpieczeństwa

DEKRANajnowsze wymagania systemu GMP+ B3

DEKRAOmówienie wymagań normy PN-EN 15593

DEKRAProdukcja bezpiecznych opakowań do żywności

DEKRAWymagania standardu FSSC 22000

DEKRAAuditor wewnętrzny FSSC 22000:2017 wersja 4

DEKRAWymagania systemu HACCP - praktyczne warsztaty

DEKRAFood Defense - system obrony żywności przed celowymi skażeniami

 

 

Więcej szkoleń, które mogą Cię zainteresować znajdziesz w Katalogu szkoleń...

 
 

 

Podobne usługi DEKRA

 

 
DEKRACertyfikacja systemu ISO 22000

DEKRACertyfikacja systemu HACCP

DEKRACertyfikacja systemu IFS Food

DEKRACertyfikacja systemu IFS Broker

DEKRACertyfikacja systemu IFS Logistics

DEKRAInne systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności
 
 

 
   
Harmonogram szkoleń DEKRA   Katalog szkoleń DEKRA   Skontaktuj się z Zespołem Szkoleń DEKRA
         
Harmonogram szkoleń »   Katalog szkoleń »   Szkolenie zamknięte »
 
 

Najbliższe szkolenia

09-11.07.2018 Warszawa Zobacz szczegóły ZAREJESTRUJ SIĘ
12-14.09.2018 Warszawa Zobacz szczegóły ZAREJESTRUJ SIĘ
15-17.10.2018 Wrocław Zobacz szczegóły ZAREJESTRUJ SIĘ
03-05.12.2018 Warszawa Zobacz szczegóły ZAREJESTRUJ SIĘ

Nasz portal korzysta z informacji zapisanych za pomocą plików cookies. Więcej informacji

Nasz portal korzysta z informacji zapisanych za pomocą plików cookies, które pozwalają zwiększać Twoją wygodę. Z plików cookies mogą także korzystać współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Dla Twojej wygody założyliśmy, że zgadzasz się z tym faktem, ale zawsze możesz wyłączyć tę opcję w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.