Jesteś tutaj: DEKRA » Harmonogram szkoleń » Pełnomocnik Zintegrowanego Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności ISO 22000, HACCP, IFS, BRC

Pełnomocnik Zintegrowanego Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności ISO 22000, HACCP, IFS, BRC

ZAREJESTRUJ SIĘ

-według wymagań ISO 22000:2018, HACCP, IFS v6.1, BRC v8

DEKRA – Szkolenia eksperckie - Bezpieczeństwo żywności

Cel szkolenia

Celem szkolenia jest:
  • Nauczenie opracowywania dokumentacji oraz sprawowania nadzoru nad funkcjonowaniem Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności [SZBŻ].
  • Nauczenie koordynowania prac związanych z przeprowadzaniem auditów wewnętrznych oraz działań korekcyjnych/ korygujących/ zapobiegawczych.
  • Przekazanie wiedzy nt. uwarunkowań związanych z funkcjonowaniem SZBŻ.
 

Adresaci szkolenia

Szkolenie przeznaczone jest dla kadry kierowniczej oraz kandydatów na Pełnomocników ds.Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności (SZBŻ).
 

Program szkolenia

 

Godziny

Temat

Metoda szkolenia

Dzień 1 

9:00-12.30

Rozpoczęcie szkolenia: przedstawienie prowadzącego i uczestników, zebranie oczekiwań uczestników, prezentacja celów i programu 

Dyskusja moderowana

Rola Kierownictwa i Pełnomocnika ds. Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności

Korzyści i trudności we wdrożeniu SZBŻ 

  • Cechy i zadania Pełnomocnika ds. SZBŻ

Wykład z przykładami

Regulacje prawne w zakresie bezpieczeństwa żywności

Najważniejsze definicje związane z systemem zarządzania bezpieczeństwem żywności

Wykład z przykładami

Podstawowe wymagania systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności w oparciu o normę ISO 22000, standardy BRC v8, IFS v6.1 oraz Kodeks Żywnościowy z punktu widzenia Pełnomocnika ds. SZBŻ 

  • Standardy zewnętrzne, 
  • Infrastruktura, 
  • Media, 
  • Urządzenia 
  • Pomieszczenia socjalne, 
  • Kontrola zanieczyszczeń fizycznych i chemicznych, 
  • Urządzenia do wykrywania ciał obcych, 
  • Utrzymanie zakładu w czystości,
  • Odpady

Wykład z przykładami

12:30-13.15

Przerwa obiadowa

 

13:15-16:00

Przypomnienie wymagań systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności w oparciu o normę ISO 22000, standardy BRC v8, IFS v6.1 oraz Kodeks Żywnościowy z punktu widzenia Pełnomocnika ds. SZBŻ

  • Kontrola szkodników
  • Magazynowanie
  • Transport

Wykład z przykładami

Podsumowanie dnia pierwszego 

 

Dzień 2 

9:00-12:30

Prezentacja celów i oczekiwań uczestników związanych z programem drugiego dnia szkolenia

Dyskusja 

Przypomnienie wymagań systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności w oparciu o normę ISO 22000, standardy BRC v8, IFS v6.1 oraz Kodeks Żywnościowy z punktu widzenia Pełnomocnika ds. SZBŻ

  • Alergeny 
  • Opakowania
  • Kontrola procesu
  • Etykietowanie i kontrola opakowań
  • Kalibracja urządzeń pomiarowych

Wykład z przykładami

  • Szkolenie
  • Higiena osobista
  • Odzież robocza
  • Etapy i Zasady systemu HACCP

Wykład/ćwiczenie 

12:30-13:15

Przerwa obiadowa

 

14:00-16:00

Przypomnienie wymagań systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności w oparciu o normę ISO 22000, standardy BRC v8, IFS v6.1 oraz Kodeks Żywnościowy z punktu widzenia Pełnomocnika ds. SZBŻ

  • Polityka, cele dotyczące jakości
  • Zatwierdzanie i monitorowanie dostawcy
  • Kontrola dostaw
  • Wyrób niezgodny
  • Incydenty
  • Identyfikowalność
  • Wycofanie produktu z rynku
  • Reklamacje

Wykład/ćwiczenie

Podsumowanie drugiego dnia szkolenia 

Dyskusja

Dzień 3

8:00-12:30

Prezentacja celów i oczekiwań uczestników związanych z programem trzeciego dnia szkolenia

Dyskusja 

Dokumentacja i zapisy SZBŻ

Warsztaty: opracowanie zasad nadzoru nad dokumentacją i zapisami

Wykład/ćwiczenie

Audit Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności

  • definicja auditu
  • cele i rodzaje auditów
  • cykl auditu wewnętrznego
  • harmonogram auditów
  • wyznaczenie auditorów
  • wymagania dla auditora
  • procedura auditu  
  • klasyfikacja niezgodności
  • kryteria oceny auditorów

Warsztaty: opracowanie procedury auditów wewnętrznych

Działania korygujące i zapobiegawcze

Warsztaty: określenie działań korygujących/zapobiegających wynikających z przedstawionych sytuacji

Wykład/ćwiczenie

Przegląd zarządzania

Certyfikacja 

Wykład

12:30-13:15

Przerwa obiadowa

 

13:15-15:00

Test sprawdzający wiedzę

 

Zakończenie szkolenia: podsumowanie celów i oczekiwań uczestników, wypełnienie ankiet ewaluacyjnych oraz omówienie wyników egzaminu

Dyskusja moderowana



Przerwy kawowe będą ustalane wspólnie pomiędzy prowadzącym a uczestnikami.

 


 

Szkolenie może być dofinansowane przez BUR w wysokości minimum 50%>>

 
   

Korzyści ze szkolenia

 

Po szkoleniu uczestnicy będą posiadali umiejętność:

  • rozumienia wymagań Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności [SZBŻ],
  • opracowania zasad SZBŻ,
  • opracowania i aktualizacji dokumentacji SZBŻ,
  • zaplanowania auditów wewnętrznych i prowadzenia nadzoru nad auditami oraz auditorami,
  • przeprowadzania działań korygujących i zapobiegawczych,
  • przygotowania i prowadzenia przeglądów zarządzania oraz działań z nich wynikających,
  • przeprowadzania szkoleń pracownikom oraz sprawdzania skuteczności podjętych działań.
 
 

 

Dokument wystawiany po szkoleniu

 

Certyfikat wystawiony przez Spółkę DEKRA Polska „Pełnomocnik Zintegrowanego Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności zgodnego z ISO 22000:2018, HACCP, IFS v6.1, BRC v8”.

 
 

 

Podobne szkolenia

 

DEKRAAuditor Wewnętrzny Zintegrowanego Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności ISO 22000, HACCP, IFS, BRC

DEKRA10 największych niezgodności w systemie IFS

DEKRA
Wymagania standardu FSSC 22000

DEKRAZafałszowania żywności - food fraud

DEKRAProdukcja bezpiecznych opakowań do żywności

 

Więcej szkoleń, które mogą Cię zainteresować znajdziesz w Katalogu szkoleń...

 
 

 

Podobne usługi DEKRA

 
DEKRACertyfikacja ISO 22000
 
DEKRACertyfikacja HACCP

DEKRACertyfikacja IFS Food

DEKRAWięcej usług dla firm branży spożywczej


 
 

 
   
Harmonogram szkoleń DEKRA   Katalog szkoleń DEKRA   Skontaktuj się z Zespołem Szkoleń DEKRA
         
Harmonogram szkoleń »   Katalog szkoleń »   Szkolenie zamknięte »
 
 

 

Najbliższe szkolenia

08-10.05.2019 Warszawa Zobacz szczegóły ZAREJESTRUJ SIĘ
11-13.09.2019 Warszawa Zobacz szczegóły ZAREJESTRUJ SIĘ
09-11.10.2019 Wrocław Zobacz szczegóły ZAREJESTRUJ SIĘ
05-07.11.2019 Poznań Zobacz szczegóły ZAREJESTRUJ SIĘ
02-04.12.2019 Warszawa Zobacz szczegóły ZAREJESTRUJ SIĘ

Nasz portal korzysta z informacji zapisanych za pomocą plików cookies. Więcej informacji

Nasz portal korzysta z informacji zapisanych za pomocą plików cookies, które pozwalają zwiększać Twoją wygodę. Z plików cookies mogą także korzystać współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Dla Twojej wygody założyliśmy, że zgadzasz się z tym faktem, ale zawsze możesz wyłączyć tę opcję w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.