Jesteś tutaj: DEKRA » Wydarzenia » 21.09.2018 - Ruszają kontrole RODO/GDPR

21.09.2018 - Ruszają kontrole RODO/GDPR

 

Administracja, ochrona zdrowia, oświata, giełdy długów, wywiadownie gospodarcze...

 

Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych zapowiedziała niedawno rozpoczęcie kontroli zgodności z rozporządzeniem RODO/GDPR.

W pierwszej kolejności kontrolowane są urzędy administracji publicznej.

W najbliższym czasie kontrolerzy UODO będą również odwiedzać:
- jednostki ochrony zdrowia
- szkoły, przedszkola i żłobki
- giełdy długów
- wywiadownie gospodarcze.



Przypominamy, że rozporządzenie RODO/GDPR dotyczy ochrony danych osobowych osób fizycznych.

Wymagania RODO/GDPR obejmują wszystkie podmioty gospodarcze, które przetwarzają dane osobowe (np. klientów, kontrahentów, pacjentów itd.), niezależnie od ich wielkości i charakteru prowadzonej działalności (placówki medyczne, duże zakłady produkcyjne, firmy z sektora MŚP oraz rodzinne).

Naruszenie zasad RODO wiąże się z ryzykiem kar pieniężnych do 4% rocznego obrotu przedsiębiorstwa lub do 20 mln euro.



Wytyczne RODO/GDPR dotyczą zarówno formalnej dokumentacji, jak i realnych zabezpieczeń (w tym zapewnienia odpowiednich zachowań ze strony pracowników na wszystkich szczeblach organizacji).


W ich spełnieniu pomagają specjalistyczne szkolenia DEKRA:

ABC ochrony danych osobowych po zmianach RODO

Ochrona Danych Osobowych zgodna z RODO – warsztaty praktyczne

RODO dla auditorów wewnętrznych – warsztaty praktyczne

RODO dla Działu Kadr/HR - webinarium (e-learning)

RODO dla handlowców - webinarium (e-learning)



Szkolenia realizowane są przez ekspertów DEKRA zarówno w formule otwartej, jak i zamkniętej - tj. na zlecenie firmy lub instytucji, która chce przeszkolić swoich pracowników.


Prowadzimy również w całym kraju kursy dla kandydatów na Inspektorów Ochrony Danych:

Inspektor ochrony danych (IOD)


Zapraszamy!

 

 

Zapisz się na Newsletter DEKRA!

 

 

 

Zobacz więcej newsów...

Nasz portal korzysta z informacji zapisanych za pomocą plików cookies. Więcej informacji

Nasz portal korzysta z informacji zapisanych za pomocą plików cookies, które pozwalają zwiększać Twoją wygodę. Z plików cookies mogą także korzystać współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Dla Twojej wygody założyliśmy, że zgadzasz się z tym faktem, ale zawsze możesz wyłączyć tę opcję w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.