Wymagania systemu HACCP - praktyczne warsztaty

Wymagania systemu HACCP - praktyczne warsztaty
Cena netto
Cena brutto 0.00 zł

Opis

* Uwaga! Szkolenie dostępne wyłącznie jako szkolenie zamknięte, realizowane na zlecenie konkretnej firmy. Istnieje możliwość modyfikacji programu i czasu trwania szkolenia. Zapraszamy po ofertę »


Poznaj wymagania systemu HACCP i naucz się korzystać z zasad HACCP w praktyce.


Na tym szkoleniu dowiesz się m.in.:

  1. które przepisy prawne regulują system HACCP w Polsce i jak Twoja firma skorzysta z jego wdrożenia,
  2. jak tworzyć dokumentację w systemie HACCP,
  3. czym są punkty kontrolne (CP, PRP, OPRP) i Krytyczne Punkty Kontroli (CCP) oraz różnice między nimi
  4. jak przeprowadzić analizę zagrożeń i ocenić ryzyko
  5. jak wyznaczyć CCP i jak monitorować CCP

Zapoznanie się z wymaganiami systemu HACCP oraz umiejętność wykorzystania zasad HACCP w praktyce.

Członkowie zespołu ds. HACCP, pracownicy działu jakości, Pełnomocnicy ds. HACCP

  1. Wprowadzenie do systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności:
  2. wymogi prawne regulujące system HACCP w Polsce,
  3. odniesienia normatywne (cod ex alimentarius, ISO 22000, FSSC, BRC, IFS, GMP+)
  4. korzyści wynikające z wdrożenia i utrzymania systemu HACCP


  1. System HACCP - jako podstawowe narzędzie zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności:
  2. historia,
  3. ele/ idea,
  4. główne pojęcia,
  5. wymagania.


  1. Wymagana dokumentacja systemowa- podstawowe procedury, instrukcje, arkusze


  1. Praktyczne aspekty zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym w produkcji żywności przez system HACCP:
  2. opis produktu wg zasad HACCP,
  3. opracowanie diagramu procesów technologicznych,
  4. analiza zagrożeń zgodnie z zweryfikowanym schematem technologicznym - ustalenie zagrożeń na każdym etapie „życia” produktu,
  5. wyznaczanie punktów kontrolnych (CP,PRP,OPRP)
  6. identyfikacja i wyznaczenie Krytycznych Punktów Kontroli- CCP oraz ustalenie limitów krytycznych,
  7. określanie zasad monitorowania CCP poprzez działania korekcyjne i korygujące,
  8. omówienie metod weryfikacji systemu HACCP.


  1. Zarządzanie personelem w systemie HACCP:
  2. odpowiedzialność, uprawnienia, szkolenia.


  1. Odpowiedzi na pytania uczestników szkolenia


  1. Egzamin kompetencyjny

Wykład, ćwiczenia.

  1. podniesienie lub zapewnienie kompetencji osób wydzielonych do wdrożenie lub nadzorowania systemu HACCP
  2. Uzyskanie umiejętności przeprowadzenia analizy ryzyka i wyznaczania CCP
  3. Wdrożenie monitorowania CCP
  4. praktyczna wiedza i informacje z zakresu wymagań HACCP przekazana przez praktyka,
  5. umiejętność opracowania dokumentacji wchodzącej w system HACCP
  6. umiejętność przeprowadzenie weryfikacji systemu HACCP oraz opracowania zasad kontroli spełnienia wymagań
  7. umiejętność przeprowadzenia szkoleń dla pracowników oraz pozostałych członków zespołu HACCP
Zarejestruj się

Aby się zarejestrować, wybierz miejsce oraz datę na górze strony.

Opinie

Dekra
Szkolenia on-line na platformie Zoom są stosunkowo dobrym rozwiązaniem, aplikacja daje możliwości tworzenia pokojów, udostępniania ekranu, itd., więc nie mam dodatkowych uwag. [Opinia zweryfikowana przez DEKRA Polska sp. z o.o.]
- Uczestnik szkolenia z zakresu cyberbezpieczeństwa
Dekra
Bardzo ciekawy styl prowadzenia przez wykładowcę. [Opinia zweryfikowana przez DEKRA Polska sp. z o.o.]
- Uczestnik szkolenia dla audytorów wew. SZBI

POTRZEBUJESZ SZKOLENIA DOPASOWANEGO DO POTRZEB TWOJEJ FIRMY? SPRAWDŹ NASZĄ OFERTĘ.

 

Polecane szkolenia
Polecane artykuły