Wymagania systemu HACCP - praktyczne warsztaty

Wymagania systemu HACCP - praktyczne warsztaty
Cena netto 699.00 zł

Opis

Poznaj wymagania systemu HACCP i naucz się korzystać z zasad HACCP w praktyce.


Na tym szkoleniu dowiesz się m.in.:

  1. które przepisy prawne regulują system HACCP w Polsce i jak Twoja firma skorzysta z jego wdrożenia,
  2. jak tworzyć dokumentację w systemie HACCP,
  3. czym są punkty kontrolne (CP, PRP, OPRP) i Krytyczne Punkty Kontroli (CCP).


Zarejestruj się już dziś lub zapytaj o dostępny termin!

Zapoznanie się z wymaganiami systemu HACCP oraz umiejętność wykorzystania zasad HACCP w praktyce.

Członkowie zespołu ds. HACCP.

  1. Wprowadzenie do systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności:
  2. wymogi prawne regulujące system HACCP w Polsce,
  3. odniesienia normatywne (cod ex alimentarius, ISO 22000, FSSC, BRC, IFS, GMP+)
  4. korzyści wynikające z wdrożenia i utrzymania systemu HACCP


  1. System HACCP - jako podstawowe narzędzie zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności:
  2. historia,
  3. ele/ idea,
  4. główne pojęcia,
  5. wymagania.


  1. Wymagana dokumentacja systemowa- podstawowe procedury, instrukcje, arkusze


  1. Praktyczne aspekty zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym w produkcji żywności przez system HACCP:
  2. opis produktu wg zasad HACCP,
  3. opracowanie diagramu procesów technologicznych,
  4. analiza zagrożeń zgodnie z zweryfikowanym schematem technologicznym - ustalenie zagrożeń na każdym etapie „życia” produktu,
  5. wyznaczanie punktów kontrolnych (CP,PRP,OPRP)
  6. identyfikacja i wyznaczenie Krytycznych Punktów Kontroli- CCP oraz ustalenie limitów krytycznych,
  7. określanie zasad monitorowania CCP poprzez działania korekcyjne i korygujące,
  8. omówienie metod weryfikacji systemu HACCP.


  1. Zarządzanie personelem w systemie HACCP:
  2. odpowiedzialność, uprawnienia, szkolenia.


  1. Odpowiedzi na pytania uczestników szkolenia


  1. Egzamin kompetencyjny

Wykład, ćwiczenia.



  1. podniesienie kompetencji,
  2. praktyczna wiedza i informacje z zakresu wymagań HACCP przekazana przez praktyka,
  3. pracownik po szkoleniu będzie potrafił samodzielnie opracować dokumentację HACCP dla zakładu,
  4. duża liczba ćwiczeń praktycznych,
  5. możliwość zadawania pytań poprzez stały kontakt e-mail po szkoleniu z trenerem.


Zarejestruj się

Aby się zarejestrować, wybierz miejsce oraz datę na górze strony.

Opinie

Dekra
Merytorycznie i praktycznie szkolenie przeprowadzono na bardzo wysokim poziomie.
- Michał
Dekra
Bardzo ciekawy styl prowadzenia przez wykładowcę.
- Beata

POTRZEBUJESZ SZKOLENIA DOPASOWANEGO DO POTRZEB TWOJEJ FIRMY? SPRAWDŹ NASZĄ OFERTĘ.

 

Polecane szkolenia
Polecane artykuły