
|
Cel szkolenia
|
Celem szkolenia jest zdobycie praktycznej wiedzy z zakresu ustanowienia i zarządzania Programem Food Defense – ochrona produktów spożywczych przed celowym skażeniem/sabotażem. Omówienie wytycznych w zakresie ochrony m.in.: IFS w. 6, BRC w.6, FSSC (ISO 22000, PAS 220), PAS 96. |
|
Program szkolenia
|
- Wstęp. Przyczyny opracowania i wdrożenia Food Defense w zakładzie
- Definicje i terminy związane z Food Defense
- Plan Ochrony Żywności – zakres, analiza, procedura postepowania
- Procedury środków ochrony zewnętrznej zakładu:
- Procedury ochrony personelu i osób odwiedzających
- Procedury ochrony dostaw surowców
- Procedury ochrony wysyłek
- Procedury ochrony w trakcie magazynowania
- Środki reagowania na incydenty związane z bezpieczeństwem
- Dobór, kompetencje, uprawnienia, odpowiedzialności i szkolenia Zespołu ds. Food Defense
- Weryfikacja środków ochrony w Programie Food Defense
- Praktyczne przeprowadzenie analizy zagrożeń (ćwiczenia):
- w obszarach środków ochrony zewnętrznych
- w obszarach środków wewnętrznych
- szacowanie ryzyka w analizie zagrożeń Food Defense
|
|
|
|
Metodyka szkolenia
|
|
wykłady, dyskusja, ćwiczenia. |
|
|
|
Korzyści ze szkolenia
|
|
Po szkoleniu uczestnik:
- będzie potrafił przeprowadzić ocenę środków ochrony zewnętrznej zakładu,
- będzie potrafił przeprowadzić ocenę środków ochrony wewnętrznej zakładu,
- będzie potrafił przeprowadzić ocenę środków ochrony w trakcie dostaw surowców,
- będzie potrafił przeprowadzić ocenę środków ochrony w trakcie wysyłek towarów,
- będzie potrafił przeprowadzić ocenę środków ochrony w zakresie ochrony personelu
- będzie potrafił przeprowadzić ocenę środków ochrony w trakcie procesu produkcji
- będzie potrafił przeprowadzić analizę zagrożeń w zakresie Food Defense,
- będzie potrafił zaplanować środki kontroli dla zidentyfikowanych zagrożeń
- będzie potrafił zaplanować weryfikację środków kontroli dla zidentyfikowanych zagrożeń,
- będzie potrafił wdrożyć w zakładzie wymagania standardów IFS i/lub BRC i inne ww.
- będzie potrafił utworzyć Plan Food Defense
- będzie potrafił zdefiniować odpowiedzialności i uprawnienia pracowników w Programie Food Defense
|
|
|
|
Podobne szkolenia
|
|
10 największych niezgodności w systemie IFS
Auditor wewnętrzny FSSC 22000
Pełnomocnik Zintegrowanych Systemów Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności (ISO 22000, HACCP, IFS, BRC)
Wymagania systemu HACCP - praktyczne warsztaty
Produkcja bezpiecznych opakowań do żywności. Wymagania obowiązujących regulacji i standardów, w tym IFS PACsecure, PN-EN 15593 i ISO/TS 22002-4
Więcej szkoleń, które mogą Cię zainteresować znajdziesz w Katalogu szkoleń...
|
|
|
|
|
|
|