Jesteś tutaj: DEKRA » Harmonogram szkoleń » Wymagania standardu FSSC 22000

Wymagania standardu FSSC 22000

ZAREJESTRUJ SIĘ

 (Food Safety System Certification 22000:2017 wersja 4.1)

DEKRA – Szkolenia eksperckie - Bezpieczeństwo żywności

Cel szkolenia

 

  • Zapoznanie z wymaganiami standardu FSSC 22000 wersja 4.1
  • Przekazanie praktycznej wiedzy na temat utrzymywania i doskonalenia normy FSSC 22000 wersja 4.1
  • Umiejętność dostosowania wymagań standardu do specyfiki przedsiębiorstwa
 

Program szkolenia

 

  • Rozpoczęcie szkolenia: przedstawienie prowadzącego i uczestników, zebranie oczekiwań uczestników, prezentacja celów i programu
  • Wprowadzenie do standardu FSSC 22000 wersja 4.1
  • Omówienie wymagań standardu ISO 22000
  • Odpowiedzialność najwyższego kierownictwa
  • System zarządzania bezpieczeństwem produktu
  • Zarządzanie zasobami
  • Planowanie i realizacja wyrobów bezpiecznych
  • Walidacja, weryfikacja i doskonalenie
  • Omówienie normy FSSC 2200:2017 wersja 4.1:
    • Główne elementy
    • ISO 22000
    • ISO 9001
    • Programy wstępne (PRP)
    • Zarządzanie usługami
    • Nadzór nad personelem
    • Znakowanie produktu
    • Obrona żywności (food defense)
    • Zapobieganie oszustwom żywności (food fraud)
    • Korzystanie z logo
    • Zarządzanie alergenami
    • Monitorowanie środowiska

 

  • Dobre Praktyki według ISO/TS 22002-1:2009:
    • Terminy i definicje
    • Konstrukcja oraz plany budynków 
    • Rozmieszczenie pomieszczeń i obszarów roboczych 
    • Media: powietrze, woda, energia 
    • Utylizacja odpadów 
    • Stosowność, czyszczenie oraz konserwacja urządzeń 
    • Zarządzanie zakupionymi materiałami
    • Środki dla zapobiegania wzajemnemu skażeniu 
    • Czyszczenie i dezynfekcja
    • Zwalczanie szkodników 
    • Higiena osobista oraz pomieszczenia pracownicze 
    • Przerabianie 
    • Procedury dla wycofania produktu 
    • Magazynowanie 
    • Informacja o produkcie/świadomość klientów 
    • Ochrona żywności, bioterroryzm oraz przezorność biologiczna

     

  • Zakończenie szkolenia: podsumowanie celów i oczekiwań uczestników, wypełnienie ankiet ewaluacyjnych
 
 

 

Metodyka szkolenia

 

 
Szkolenie ma charakter wykładu połączonego z dyskusją. W ramach szkolenia zaprezentowane zostaną rozwiązania praktyczne dotyczące systemu zapewnienia bezpieczeństwa żywności.
 


 

Adresaci szkolenia

 

 
  • Osoby zaangażowane w budowę i utrzymanie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności (pełnomocnicy zarządów).
  • Wyznaczeni pracownicy działów produkcyjnych lub wszyscy zainteresowani pozyskaniem wiedzy.
 


 

Korzyści ze szkolenia

 

 
Po szkoleniu uczestnicy będą potrafili:
  • zrozumieć potrzeby wdrożenia i nadzorowania normy FSSC 22000 wersja 4.1
  • interpretować wymagania normy FSSC 22000 wersja 4.1
  • doskonalić system zapewnienia bezpieczeństwa żywności,
  • przekazywać informacje na temat wymagań normy innym pracownikom.
 
 

 

Dokument wystawiany po szkoleniu

 

 
Szkolenie kończy się uzyskaniem zaświadczenia pt. „Wymagania FSSC 22000 (Food Safety System Certification) w wersji 4.1”.

Każdy z uczestników otrzymuje komplet materiałów szkoleniowych.
 
 

 

Podobne szkolenia

 

 

DEKRAAuditor wewnętrzny FSSC 22000

DEKRAAuditor Wewnętrzny Zintegrowanych Systemów Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności (ISO 22000, HACCP, IFS, BRC)

DEKRA10 największych niezgodności w systemie IFS

DEKRAWymagania systemu HACCP - praktyczne warsztaty

DEKRAFood Defense - system obrony żywności przed celowymi skażeniami

 

Więcej szkoleń, które mogą Cię zainteresować znajdziesz w Katalogu szkoleń...

 
 

 

Podobne usługi DEKRA

 

 
DEKRACertyfikacja systemu FSSC 22000

DEKRACertyfikacja systemu ISO 22000

DEKRACertyfikacja systemu IFS Food

DEKRAInne systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności
 
 

 
   
Harmonogram szkoleń DEKRA   Katalog szkoleń DEKRA   Skontaktuj się z Zespołem Szkoleń DEKRA
         
Harmonogram szkoleń »   Katalog szkoleń »   Szkolenie zamknięte »
 
 

Najbliższe szkolenia

22.10.2018 Poznań Zobacz szczegóły ZAREJESTRUJ SIĘ

Nasz portal korzysta z informacji zapisanych za pomocą plików cookies. Więcej informacji

Nasz portal korzysta z informacji zapisanych za pomocą plików cookies, które pozwalają zwiększać Twoją wygodę. Z plików cookies mogą także korzystać współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Dla Twojej wygody założyliśmy, że zgadzasz się z tym faktem, ale zawsze możesz wyłączyć tę opcję w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.