Jesteś tutaj: DEKRA » Harmonogram szkoleń » Wymagania systemu HACCP - praktyczne warsztaty

Wymagania systemu HACCP - praktyczne warsztaty

ZAREJESTRUJ SIĘ

 

DEKRA – Szkolenia eksperckie - Bezpieczeństwo żywności

Cel szkolenia

 

Zapoznanie się z wymaganiami systemu HACCP oraz umiejętność wykorzystania zasad HACCP w praktyce.
 

Program szkolenia

 

Wprowadzenie do systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności:
  • wymogi prawne regulujące system HACCP w Polsce,
  • odniesienia normatywne (cod ex alimentarius, ISO 22000, FSSC, BRC, IFS, GMP+)
  • korzyści wynikające z wdrożenia i utrzymania systemu HACCP

System HACCP - jako podstawowe narzędzie zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności:

  • historia,
  • ele/ idea,
  • główne pojęcia,
  • wymagania.

Wymagana dokumentacja systemowa- podstawowe procedury, instrukcje, arkusze


Praktyczne aspekty zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym w produkcji żywności przez system HACCP:

  • opis produktu wg zasad HACCP,
  • opracowanie diagramu procesów technologicznych,
  • analiza zagrożeń zgodnie z zweryfikowanym schematem technologicznym - ustalenie zagrożeń na każdym etapie „życia” produktu,
  • wyznaczanie punktów kontrolnych (CP,PRP,OPRP)
  • identyfikacja i wyznaczenie Krytycznych Punktów Kontroli- CCP oraz ustalenie limitów krytycznych,
  • określanie zasad monitorowania CCP poprzez działania korekcyjne i korygujące,
  • omówienie metod weryfikacji systemu HACCP.

Zarządzanie personelem w systemie HACCP:

  • odpowiedzialność, uprawnienia, szkolenia.

Odpowiedzi na pytania uczestników szkolenia


Egzamin kompetencyjny
 
 

 

Metodyka szkolenia

 

 
Wykład, ćwiczenia.  


 

Adresaci szkolenia

 

 
Członkowie zespołu ds. HACCP.  
 

 

Korzyści ze szkolenia

 

 
  • podniesienie kompetencji
  • praktyczna wiedza i informacje z zakresu wymagań HACCP przekazana przez praktyka
  • pracownik po szkoleniu będzie potrafił samodzielnie opracować dokumentację HACCP dla zakładu
  • duża liczba ćwiczeń praktycznych
  • możliwość zadawania pytań poprzez stały kontakt e-mail po szkoleniu z trenerem
 
 

 

 Podobne szkolenia

 

 
DEKRAPełnomocnik Zintegrowanych Systemów Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności ISO 22000, HACCP, IFS, BRC

DEKRAAuditor Wewnętrzny Zintegrowanych Systemów Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności (ISO 22000, HACCP, IFS, BRC)

DEKRAWymagania standardu FSSC 22000

DEKRAFood Defense - system obrony żywności przed celowymi skażeniami

DEKRAProdukcja bezpiecznych opakowań do żywności


Więcej szkoleń, które mogą Cię zainteresować znajdziesz w Katalogu szkoleń...

 
 

 

Podobne usługi DEKRA

 

 
DEKRACertyfikacja systemu HACCP

DEKRAInne systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności
 
 

 
Harmonogram szkoleń DEKRA   Katalog szkoleń DEKRA   Skontaktuj się z Zespołem Szkoleń DEKRA
         
Harmonogram szkoleń »   Katalog szkoleń »   Szkolenie zamknięte »
 
 

Najbliższe szkolenia

Nasz portal korzysta z informacji zapisanych za pomocą plików cookies. Więcej informacji

Nasz portal korzysta z informacji zapisanych za pomocą plików cookies, które pozwalają zwiększać Twoją wygodę. Z plików cookies mogą także korzystać współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Dla Twojej wygody założyliśmy, że zgadzasz się z tym faktem, ale zawsze możesz wyłączyć tę opcję w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.