Pełnomocnik Zintegrowanego Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności ISO 22000:2018, HACCP (CA 2021), IFS v7, BRC v8 oraz zmiany w BRC v9

Cena netto 2499.00 zł

Opis

Jesteś odpowiedzialny za zarządzanie jakością i zapewniasz bezpieczeństwo produktom w branży spożywczej? Jeśli tak to trafiłeś w idealne miejsce! Chcąc nabyć umiejętności oraz konkretne uprawnienia skorzystaj z naszego szkolenia.


Zapraszamy również osoby odpowiedzialne za wdrożenia systemów, a także wszystkie osoby zainteresowane poszerzeniem lub zaktualizowaniem wiedzy na temat audytowania - według wymagań ISO 22000:2018, HACCP, IFS v7, BRC v8.


Celem szkolenia jest:

  1. Nauczenie opracowywania dokumentacji oraz sprawowania nadzoru nad funkcjonowaniem Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności [SZBŻ],
  2. Nauczenie koordynowania prac związanych z przeprowadzaniem auditów wewnętrznych oraz działań korekcyjnych/ korygujących/ zapobiegawczych,
  3. Przekazanie wiedzy nt. uwarunkowań związanych z funkcjonowaniem SZBŻ.

Szkolenie przeznaczone jest dla kadry kierowniczej oraz kandydatów na Pełnomocników ds.Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności (SZBŻ).

Program szkolenia realizowanego w formie zdalnej (on-line) znajdziesz w pliku "PDF ze szczegółami" powyżej.

Program szkolenia realizowanego w formie stacjonarnej znajdziesz poniżej:


dzień godzina metoda szkolenia temat
Dzień 1 09:00-12:30 Dyskusja moderowana

Rozpoczęcie szkolenia: przedstawienie prowadzącego i uczestników, zebranie oczekiwań uczestników, prezentacja celów i programu

Wykład z przykładami

Rola Kierownictwa i Pełnomocnika ds. Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności

Korzyści i trudności we wdrożeniu SZBŻ

  • Cechy i zadania Pełnomocnika ds. SZBŻ
Wykład z przykładami

Regulacje prawne w zakresie bezpieczeństwa żywności

Najważniejsze definicje związane z systemem zarządzania bezpieczeństwem żywności

Wykład z przykładami

Podstawowe wymagania systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności w oparciu o normę ISO 22000, standardy BRC v8, IFS v7 oraz Kodeks Żywnościowy z punktu widzenia Pełnomocnika ds. SZBŻ

  • Standardy zewnętrzne,
  • Infrastruktura,
  • Media,
  • Urządzenia
  • Pomieszczenia socjalne,
  • Kontrola zanieczyszczeń fizycznych i chemicznych,
  • Urządzenia do wykrywania ciał obcych,
  • Utrzymanie zakładu w czystości,
  • Odpady.
12:30-13.15 Przerwa obiadowa
13:15-16:00 Wykład z przykładami

Przypomnienie wymagań systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności w oparciu o normę ISO 22000, standardy BRC v8, IFS v7 oraz Kodeks Żywnościowy z punktu widzenia Pełnomocnika ds. SZBŻ

  • Kontrola szkodników,
  • Magazynowanie,
  • Transport.
Dyskusja moderowana

Podsumowanie dnia pierwszego

Dzień 2 09:00-12:30 Dyskusja moderowana

Prezentacja celów i oczekiwań uczestników związanych z programem drugiego dnia szkolenia

Wykład z przykładami

Przypomnienie wymagań systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności w oparciu o normę ISO 22000, standardy BRC v8, IFS v7 oraz Kodeks Żywnościowy z punktu widzenia Pełnomocnika ds. SZBŻ

  • Alergeny
  • Opakowania,
  • Kontrola procesu,
  • Etykietowanie i kontrola opakowań,
  • Kalibracja urządzeń pomiarowych.
Wykład /ćwiczenie
  • Szkolenie,
  • Higiena osobista,
  • Odzież robocza,
  • Etapy i Zasady systemu HACCP.
12:30-13:15 Przerwa obiadowa
13:15-16:00 Wykład /ćwiczenie

Przypomnienie wymagań systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności w oparciu o normę ISO 22000, standardy BRC v8, IFS v7 oraz Kodeks Żywnościowy z punktu widzenia Pełnomocnika ds. SZBŻ

  • Polityka, cele dotyczące jakości,
  • Zatwierdzanie i monitorowanie dostawcy,
  • Kontrola dostaw,
  • Wyrób niezgodny,
  • Incydenty,
  • Identyfikowalność,
  • Wycofanie produktu z rynku,
  • Reklamacje.
Dyskusja moderowana

Podsumowanie drugiego dnia szkolenia

Dzień 3 09:00-12:30 Dyskusja moderowana

Prezentacja celów i oczekiwań uczestników związanych z programem trzeciego dnia szkolenia

Wykład /ćwiczenie

Dokumentacja i zapisy SZBŻ

Warsztaty: opracowanie zasad nadzoru nad dokumentacją i zapisami

Wykład /ćwiczenie

Audit Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności

  • definicja auditu,
  • cele i rodzaje auditów,
  • cykl auditu wewnętrznego,
  • harmonogram auditów,
  • wyznaczenie auditorów,
  • wymagania dla auditora,
  • procedura auditu,
  • klasyfikacja niezgodności.
  • kryteria oceny auditorów.

Warsztaty: opracowanie procedury auditów wewnętrznych

Działania korygujące i zapobiegawcze

Warsztaty: określenie działań korygujących/zapobiegających wynikających z przedstawionych sytuacji

Wykład

Przegląd zarządzania

Certyfikacja

12:30-13:15 Przerwa obiadowa
13:15-15:00 Test

Test sprawdzający wiedzę

Dyskusja moderowana /Ankiety

Zakończenie szkolenia: podsumowanie celów i oczekiwań uczestników, wypełnienie ankiet ewaluacyjnych oraz omówienie wyników egzaminu

  1. Dzień 1

    1. 09:00-12:30

      1. Dyskusja moderowana temat:

        Rozpoczęcie szkolenia: przedstawienie prowadzącego i uczestników, zebranie oczekiwań uczestników, prezentacja celów i programu

      2. Wykład z przykładami temat:

        Rola Kierownictwa i Pełnomocnika ds. Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności

        Korzyści i trudności we wdrożeniu SZBŻ

        • Cechy i zadania Pełnomocnika ds. SZBŻ
      3. Wykład z przykładami temat:

        Regulacje prawne w zakresie bezpieczeństwa żywności

        Najważniejsze definicje związane z systemem zarządzania bezpieczeństwem żywności

      4. Wykład z przykładami temat:

        Podstawowe wymagania systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności w oparciu o normę ISO 22000, standardy BRC v8, IFS v7 oraz Kodeks Żywnościowy z punktu widzenia Pełnomocnika ds. SZBŻ

        • Standardy zewnętrzne,
        • Infrastruktura,
        • Media,
        • Urządzenia
        • Pomieszczenia socjalne,
        • Kontrola zanieczyszczeń fizycznych i chemicznych,
        • Urządzenia do wykrywania ciał obcych,
        • Utrzymanie zakładu w czystości,
        • Odpady.
    2. 12:30-13.15

      1. Przerwa obiadowa
    3. 13:15-16:00

      1. Wykład z przykładami temat:

        Przypomnienie wymagań systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności w oparciu o normę ISO 22000, standardy BRC v8, IFS v7 oraz Kodeks Żywnościowy z punktu widzenia Pełnomocnika ds. SZBŻ

        • Kontrola szkodników,
        • Magazynowanie,
        • Transport.
      2. Dyskusja moderowana temat:

        Podsumowanie dnia pierwszego

  2. Dzień 2

    1. 09:00-12:30

      1. Dyskusja moderowana temat:

        Prezentacja celów i oczekiwań uczestników związanych z programem drugiego dnia szkolenia

      2. Wykład z przykładami temat:

        Przypomnienie wymagań systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności w oparciu o normę ISO 22000, standardy BRC v8, IFS v7 oraz Kodeks Żywnościowy z punktu widzenia Pełnomocnika ds. SZBŻ

        • Alergeny
        • Opakowania,
        • Kontrola procesu,
        • Etykietowanie i kontrola opakowań,
        • Kalibracja urządzeń pomiarowych.
      3. Wykład /ćwiczenie temat:
        • Szkolenie,
        • Higiena osobista,
        • Odzież robocza,
        • Etapy i Zasady systemu HACCP.
    2. 12:30-13:15

      1. Przerwa obiadowa
    3. 13:15-16:00

      1. Wykład /ćwiczenie temat:

        Przypomnienie wymagań systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności w oparciu o normę ISO 22000, standardy BRC v8, IFS v7 oraz Kodeks Żywnościowy z punktu widzenia Pełnomocnika ds. SZBŻ

        • Polityka, cele dotyczące jakości,
        • Zatwierdzanie i monitorowanie dostawcy,
        • Kontrola dostaw,
        • Wyrób niezgodny,
        • Incydenty,
        • Identyfikowalność,
        • Wycofanie produktu z rynku,
        • Reklamacje.
      2. Dyskusja moderowana temat:

        Podsumowanie drugiego dnia szkolenia

  3. Dzień 3

    1. 09:00-12:30

      1. Dyskusja moderowana temat:

        Prezentacja celów i oczekiwań uczestników związanych z programem trzeciego dnia szkolenia

      2. Wykład /ćwiczenie temat:

        Dokumentacja i zapisy SZBŻ

        Warsztaty: opracowanie zasad nadzoru nad dokumentacją i zapisami

      3. Wykład /ćwiczenie temat:

        Audit Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności

        • definicja auditu,
        • cele i rodzaje auditów,
        • cykl auditu wewnętrznego,
        • harmonogram auditów,
        • wyznaczenie auditorów,
        • wymagania dla auditora,
        • procedura auditu,
        • klasyfikacja niezgodności.
        • kryteria oceny auditorów.

        Warsztaty: opracowanie procedury auditów wewnętrznych

        Działania korygujące i zapobiegawcze

        Warsztaty: określenie działań korygujących/zapobiegających wynikających z przedstawionych sytuacji

      4. Wykład temat:

        Przegląd zarządzania

        Certyfikacja

    2. 12:30-13:15

      1. Przerwa obiadowa
    3. 13:15-15:00

      1. Test temat:

        Test sprawdzający wiedzę

      2. Dyskusja moderowana /Ankiety temat:

        Zakończenie szkolenia: podsumowanie celów i oczekiwań uczestników, wypełnienie ankiet ewaluacyjnych oraz omówienie wyników egzaminu

Przerwy kawowe będą ustalane wspólnie pomiędzy prowadzącym a uczestnikami.

Po szkoleniu uczestnicy będą posiadali umiejętność:

  1. rozumienia wymagań Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności [SZBŻ],
  2. opracowania zasad SZBŻ,
  3. opracowania i aktualizacji dokumentacji SZBŻ,
  4. zaplanowania auditów wewnętrznych i prowadzenia nadzoru nad auditami oraz auditorami,
  5. przeprowadzania działań korygujących i zapobiegawczych,
  6. przygotowania i prowadzenia przeglądów zarządzania oraz działań z nich wynikających,
  7. przeprowadzania szkoleń pracownikom oraz sprawdzania skuteczności podjętych działań.

Certyfikat wystawiony przez Spółkę DEKRA Polska „Pełnomocnik Zintegrowanego Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności zgodnego z ISO 22000:2018, HACCP, IFS v7, BRC v8”.

Cena zawiera:

  1. zaświadczenie lub certyfikat w języku polskim w wersji elektronicznej (plik PDF wysyłany mailem do uczestnika po odnotowaniu płatności).
  2. Materiały szkoleniowe (plik PDF wysyłany mailem najpóźniej w dniu szkolenia).


Rejestracja na szkolenie oznacza akceptację regulaminu szkoleń: Regulamin - DEKRA


Szkolenia online odbywają się najczęściej na platformie Zoom.

Wymagania sprzętowe:

  1. Udział w szkoleniu możliwy jest tylko za pośrednictwem laptopa lub komputera PC.
  2. Zostaną Państwo poproszeni o włączenie kamery oraz mikrofonu.
  3. Ważny jest dostęp do stabilnego Internetu.
  4. Przed szkoleniem proszę zweryfikować czy mają Państwo dostęp do platformy Zoom oraz czy Państwa kamera, głośnik i mikrofon działają prawidłowo, tak aby do szkolenia dołączyć już bez problemów technicznych.
  5. W przypadku szkoleń zakończonych egzaminem online każdy z uczestników wypełnia test wiedzy na osobnym komputerze.
Zarejestruj się

Aby się zarejestrować, wybierz miejsce oraz datę na górze strony.

Opinie

Dekra
Merytorycznie i praktycznie szkolenie przeprowadzono na bardzo wysokim poziomie.
- Michał
Dekra
Na szkoleniu można nie tylko zrozumieć, ale wręcz zaprzyjaźnić się z ISO. Moja ocena to 10/10.
- Tomasz

POTRZEBUJESZ SZKOLENIA DOPASOWANEGO DO POTRZEB TWOJEJ FIRMY? SPRAWDŹ NASZĄ OFERTĘ.

 

Polecane szkolenia
Polecane artykuły