Wymagania standardu FSSC 22000

Wymagania standardu FSSC 22000 - szkolenie
Cena netto 799.00 zł

Opis

Poznaj wymaganiami standardu FSSC 22000!


Podczas szkolenia nauczysz się:

  1. poprawnie interpretować wymagania normy FSSC 22000 (Food Safety System Certification 22000:2017 wersja 4.1),
  2. jak dostosować wymagania standardu do specyfiki przedsiębiorstwa,
  3. doskonalić system zapewnienia bezpieczeństwa żywności.


Zarejestruj się już dziś lub zapytaj o termin szkolenia.


  1. Zapoznanie z wymaganiami standardu FSSC 22000 wersja 4.1
  2. Przekazanie praktycznej wiedzy na temat utrzymywania i doskonalenia normy FSSC 22000 wersja 4.1
  3. Umiejętność dostosowania wymagań standardu do specyfiki przedsiębiorstwa


  1. Osoby zaangażowane w budowę i utrzymanie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności (pełnomocnicy zarządów).
  2. Wyznaczeni pracownicy działów produkcyjnych lub wszyscy zainteresowani pozyskaniem wiedzy.


  1. Rozpoczęcie szkolenia: przedstawienie prowadzącego i uczestników, zebranie oczekiwań uczestników, prezentacja celów i programu
  2. Wprowadzenie do standardu FSSC 22000 wersja 4.1
  3. Omówienie wymagań standardu ISO 22000
  4. Odpowiedzialność najwyższego kierownictwa
  5. System zarządzania bezpieczeństwem produktu
  6. Zarządzanie zasobami
  7. Planowanie i realizacja wyrobów bezpiecznych
  8. Walidacja, weryfikacja i doskonalenie
  9. Omówienie normy FSSC 2200:2017 wersja 4.1:
  10. Główne elementy
  11. ISO 22000
  12. ISO 9001
  13. Programy wstępne (PRP)
  14. Zarządzanie usługami
  15. Nadzór nad personelem
  16. Znakowanie produktu
  17. Obrona żywności (food defense)
  18. Zapobieganie oszustwom żywności (food fraud)
  19. Korzystanie z logo
  20. Zarządzanie alergenami
  21. Monitorowanie środowiska
  22. Dobre Praktyki według ISO/TS 22002-1:2009:
  23. Terminy i definicje
  24. Konstrukcja oraz plany budynków 
  25. Rozmieszczenie pomieszczeń i obszarów roboczych 
  26. Media: powietrze, woda, energia 
  27. Utylizacja odpadów 
  28. Stosowność, czyszczenie oraz konserwacja urządzeń 
  29. Zarządzanie zakupionymi materiałami
  30. Środki dla zapobiegania wzajemnemu skażeniu 
  31. Czyszczenie i dezynfekcja
  32. Zwalczanie szkodników 
  33. Higiena osobista oraz pomieszczenia pracownicze 
  34. Przerabianie 
  35. Procedury dla wycofania produktu 
  36. Magazynowanie 
  37. Informacja o produkcie/świadomość klientów 
  38. Ochrona żywności, bioterroryzm oraz przezorność biologiczna
  39.  Zakończenie szkolenia: podsumowanie celów i oczekiwań uczestników, wypełnienie ankiet ewaluacyjnych


Szkolenie ma charakter wykładu połączonego z dyskusją. W ramach szkolenia zaprezentowane zostaną rozwiązania praktyczne dotyczące systemu zapewnienia bezpieczeństwa żywności.

Po szkoleniu uczestnicy będą potrafili:

  1. zrozumieć potrzeby wdrożenia i nadzorowania normy FSSC 22000 wersja 4.1,
  2. interpretować wymagania normy FSSC 22000 wersja 4.1,
  3. doskonalić system zapewnienia bezpieczeństwa żywności,
  4. przekazywać informacje na temat wymagań normy innym pracownikom.


Szkolenie kończy się uzyskaniem zaświadczenia pt. „Wymagania FSSC 22000 (Food Safety System Certification) w wersji 4.1".

Każdy z uczestników otrzymuje komplet materiałów szkoleniowych.

Zarejestruj się

Aby się zarejestrować, wybierz miejsce oraz datę na górze strony.

Opinie

Dekra
Merytorycznie i praktycznie szkolenie przeprowadzono na bardzo wysokim poziomie.
- Michał
Dekra
Bardzo ciekawy styl prowadzenia przez wykładowcę.
- Beata

POTRZEBUJESZ SZKOLENIA DOPASOWANEGO DO POTRZEB TWOJEJ FIRMY? SPRAWDŹ NASZĄ OFERTĘ.

 

Polecane szkolenia
Polecane artykuły