Jesteś tutaj: DEKRA » Harmonogram szkoleń » Zafałszowania żywności - food fraud

Zafałszowania żywności - food fraud

ZAREJESTRUJ SIĘ

DEKRA – Szkolenia eksperckie - Bezpieczeństwo żywności

Cele szkolenia

Uczestnicy szkolenia

  1. Nabędą wiedzę w zakresie definicji prawnych i normatywnych dotyczących fałszowania żywności.
  2. Nabędą umiejętność zapobiegania, przygotowania się i zarządzania ryzykiem fałszowania żywności.
  3. Uzyskają kompetencje społeczne polegające na świadomej komunikacji wewnętrznej w zakresie fałszowania żywności.
 

Program szkolenia

Godziny

Temat

Metoda szkolenia

9:00-12:30

Rozpoczęcie szkolenia: przedstawienie prowadzącego i uczestników, zebranie oczekiwań uczestników, prezentacja celów i programu

Dyskusja moderowana

Wykład

Zafałszowanie żywności w teorii

Omówienie definicji ujętych w normach systemów zapewnienia jakości oraz w prawie żywnościowym

Przyczyny fałszowania żywności

Sposoby fałszowania żywności

Najczęściej fałszowane produkty spożywcze

Skutki fałszowania żywności

12:30-13.15

Przerwa obiadowa

 

13:15-16:00

Opracowanie, wdrożenie i utrzymanie Planu ograniczenia oszustwa produktowego:

- powołanie Zespołu ds. oszustw,

- identyfikacja potencjalnego ryzyka zafałszowania produktów,

- ocena podatności na oszustwa związane z produktem,

- opracowanie Planu łagodzenia skutków oszustw,

- realizacja i monitorowanie Planu łagodzenia skutków oszustw,

- monitorowanie i doskonalenie Planu łagodzenia skutków oszustw

Wykład

Warsztaty

Przeprowadzenie oceny ryzyka oszustwa wybranego środka spożywczego:

- identyfikacja ryzyka,

- dokonanie oceny ryzyka,

- opracowanie planu postępowania wobec zidentyfikowanego ryzyka,

- wprowadzenie w życie środków kontroli i ich kontrola,

- przegląd i doskonalenie procesu

Opracowanie planu łagodzenia skutków oszustwa:

- identyfikacja potencjalnego ryzyka oszustwa,

- analiza podatności produktów na ryzyko oszustwa,

- opracowanie planu ograniczania ryzyka,

- wdrażanie i monitorowanie kontroli zgodnie z planem ograniczania oszustw dotyczących produktów,

- przegląd oraz doskonalenie planu ograniczania oszustw

 

Zakończenie szkolenia: podsumowanie celów i oczekiwań uczestników, wypełnienie ankiet ewaluacyjnych

Dyskusja moderowana, ankiety

 

Adresaci szkolenia

Osoby zainteresowane.
 

Efekty szkolenia

  1. Efektem szkolenia jest nabycie wiedzy o definicjach prawnych i normatywnych dotyczących fałszowania żywności.
  2. Efektem szkolenia jest umiejętność zapobiegania, przygotowania się i zarządzania ryzykiem fałszowania żywności do wykorzystania w firmie, w której pracuje uczestnik.
  3. Efektem szkolenia jest uzyskana kompetencja społeczna polegająca na świadomej komunikacji wewnętrznej w zakresie fałszowania żywności.
 

Dokument wystawiany po szkoleniu

zaświadczenie o ukończeniu szkolenia pt. „Zafałszowania żywności – food fraud”
 

Podobne szkolenia

DEKRAAuditor Wewnętrzny Zintegrowanych Systemów Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności (ISO 22000, HACCP, IFS, BRC)

DEKRA10 największych niezgodności w systemie IFS

DEKRAWymagania systemu HACCP - praktyczne warsztaty

DEKRAProdukcja bezpiecznych opakowań do żywności. Wymagania obowiązujących regulacji i standardów, w tym IFS PACsecure, PN-EN 15593 i ISO/TS 22002-4

DEKRAFood Defense - system obrony żywności przed celowymi skażeniami
 

Podobne usługi DEKRA

DEKRACertyfikacja VLOG „Ohne GenTechnik” (Świadectwa Zgodności)

DEKRACertyfikacja systemu ISO 22000

DEKRACertyfikacja systemu HACCP

DEKRACertyfikacja systemu IFS Food

DEKRAInne systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności
 

Harmonogram szkoleń DEKRA   Katalog szkoleń DEKRA   Skontaktuj się z Zespołem Szkoleń DEKRA
         
Harmonogram szkoleń »   Katalog szkoleń »   Szkolenie zamknięte »
 

 

Najbliższe szkolenia

31.01.2019 Warszawa Zobacz szczegóły ZAREJESTRUJ SIĘ
01.03.2019 Wrocław Zobacz szczegóły ZAREJESTRUJ SIĘ
06.06.2019 Warszawa Zobacz szczegóły ZAREJESTRUJ SIĘ
28.11.2019 Wrocław Zobacz szczegóły ZAREJESTRUJ SIĘ

Nasz portal korzysta z informacji zapisanych za pomocą plików cookies. Więcej informacji

Nasz portal korzysta z informacji zapisanych za pomocą plików cookies, które pozwalają zwiększać Twoją wygodę. Z plików cookies mogą także korzystać współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Dla Twojej wygody założyliśmy, że zgadzasz się z tym faktem, ale zawsze możesz wyłączyć tę opcję w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.